Almapuffancs Hozzávalók 2 nagyobb, savanykás alma, 1 tojás, 20-25 dkg liszt (jó, ha a fele korpás), 2-2,5 dl szódavíz, 1 evokanál porcukor, 1 mokkáskanál sütopor, 1 mokkáskanál orölt fahéj, 1 mokkáskanál só, 1 késhegynyi orölt szegfuszeg, olaj a sütéshez, sárgabaracklekvár a tálaláshoz. Mély tálban a tojást a szódavízzel elhabarjuk, és beleszórjuk a fuszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük. 15 percig hagyjuk állni, addigra a liszt megduzzad. Közben az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük, majd gyorsan - hogy ne barnulhasson meg - hozzákeverjük a tésztához, amelynek galuskamassza suruségunek kell lennie. Legalább háromujjnyi olajat forrósítunk, amelybe apránként, teáskanállal beleszaggatjuk az almás masszát. Fedo alatt sütjük. A kis puffancsok sülés közben megnonek. Ha az alsó felük pirosra sült, megfordítjuk, de most már fedo nélkül sütjük tovább oket. A felesleges olajat lecsöpögtetve, meleg tálra rakjuk, és fahéjas porcukorral kínáljuk. Nagyon olcsó és egyszeru édesség.