Almás gyümölcskenyér Hozzávalók: 4 nagy alma, 15 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 teáskanál sütopor, 1 mokkáskanál fahéj, 3 szem tört szegfuszeg, csipet só, 4 evokanál apróra vágott gyümölcsbefott, 2 evokanál apróra vágott cukrozott narancshéj, 10 szem dióbél, 2 evokanál törött mandula, 2 dkg vaj, 1 evokanál liszt. Az almát meghámozom, kicsumázom, lereszelem, és a cukorral jól elkeverem. Hozzáadom a nyers tojást, a lisztet meg a sütoport, ezután addig keverem, amíg habos, egynemu masszát nem kapok. Fahéjjal, szegfuszeggel, csipet sóval fuszerezem, majd hozzáadom a mazsolát és a feldarabolt gyümölcsöket, apróra vágott narancshéjat, diót és mandulát. Szögletes, hosszúkás formát kivajazok, liszttel meghintem, az almás masszát belesimítom, és alufóliával letakarom. Elomelegített forró sütobe teszem, és a lángot azonnal közepesre mérsékelem. Egy órányi sütés után hurkapálcával ellenorzöm, hogy a közepe is jól átsült-e. Még forrón deszkára borítom, és hogyom tejesen kihulni. Ha már hideg, alufóliába csomagolom, és huvös helyen tartom. Sokáig elálló sütemény; tea vagy kávé mellé kínálom.