Agglegenykompot Ilyenkor. befozo szezon elejen kell elkezdeni annak a kulonleges befottnek kesziteset, amelyet egeszen keso oszig folytatunk. Egy nagyobb uveget, vagy egy zarhato cserepedeny aljara egy retegnyi megmosott. lecsumazott, lecsepegtetett. kemenyebb eperszemet teritunk.meghintjuk egy reteg nem finomitott kristalycukorral, es meglocsoljuk tiszta szesszel. Lekotjuk, majd amikor a tobbi gyumolcs - cseresznye, meggy, oszibarack, szilva, korte. alma, szolo - erik. ezekkel folytatjuk ugyanigy a retegezest, termeszetesen cukrozva, szesszel meglocsolva. Ha azt latjuk, hogy a gyumolcs "mozgolodni" kezd, vasaroljunk a patikaban ket deci 96 fokos alkoholt, es ontsuk ra, mert ez annak a jele, hogy az illatszerboltban, vagy kozertben vett alkohol nem volt eleg eros. Telen, az elso narancs megjelenesevel fejezzuk be a retegezest, amelyet meghamozva, negybe vagva, majd vekonyan felszeletelve teszunk az agglegenykompotba. Ezzel meg egy hetig allni hagyjuk, majd az egeszet ovatosan megkeverjuk, hogy majd ha kiszedunk belole, vegyesen talalhassuk. Nemcsak onmagaban kituno, de ha egy kanallal rakunk belole fagylaltra, sutemenyre, "elvarazsolja" a desszertet.