Ünnepi almáspite (igen finom) 35 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral. A liszt 1/2 részét 25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük. Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk. A vajastésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejestésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk, és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk egyenletesen s fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers, vékonyra szeletelt almával beborítjuk, mazsolával bőven megszórjuk. A tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal szélén elnyomkodjuk. Legvégül ritka villával megszurkáljuk és tojás sárgájával bőven ecseteljük. Jó meleg sütőben sütjük.