JOGHURTMAJONÉZ Végy 1,5 dl joghurtot, 1 dl majonézt, 1 evőkanál mézet, 1 teáskanál citromlét, 1 teáskanál darált mákot és egy csipet sót. Ezeket dolgozd össze és kiváló öntetet kapsz gyümölcs- és csírasalátákhoz. MÉZMAJONÉZ 2,5 dl majonézhez adj 1 evőkanálnyi mézet, 1 evőkanálnyi narancslét és 2 kávéskanálnyi reszelt citromhéjat. Felhasználás előtt legalább 2 órát tartsd hűvös helyen. TOJÁSSZÓSZ Végy 4 keménytojás sárgáját, 2 nyers tojás sárgáját, 2 evőkanál fehérbort, 2 evőkanál tejfölt, 2 teáskanál apróra vágott snidlinget, 1/2 teáskanál mustárt, 2 csipet fekete borsot, 1 csipet cukrot, 1 csipet cayenne borsot és pici sót. Az egészet jól dolgozd össze, hűtsd le, és zöldsalátákhoz használd. KAPROS ROKFORTÖNTET 10 dkg márványsajtot dolgozz össze 1/2 dl tejszínnel, adj hozzá 2 evőkanál salátaolajat, 1 evőkanál citromlét, finomra vágott kaprot, őrölt borsot és csipetnyi cukrot. ZÖLD ÖNTET Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, adj hozzá finomra vágott kaprot, snidlinget és petrezselymet, sózd, borsozd, majd keverj hozzá 2 evőkanál borecetet és 2 evőkanál salátaolajat. HAGYMÁS-KEFÍRES ÖNTET Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, törj hozzá 2 gerezd fokhagymát, keverd össze 1 dl kefírrel, 1 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál salátaolajjal, 1 teáskanál mustárral, kevés vágott petrezselyemmel, valamint sóval és borssal. MÉZES-ECETES ÖNTET Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, adj hozzá 1 teáskanál mustárt, 1 kávéskanál mézet, sót, borsot, 3 evőkanál borecetet és 4 evőkanál salátaolajat. (Például főtt zöldséghez használd.) BOLGÁR MÁRTÁS 4 dl joghurtban jól keverj el 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, kevés sót és pár csepp citromlevet. Felhasználás előtt legalább egy napig érleld zárt edényben, hűvös helyen. FOKHAGYMÁS ÖNTET 2 dl tejfölben jól keverj el 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, 1/2 dl olajat, kevés sót, borsot, pici mustárt és pár csepp citromlevet. Felhasználás előtt hűvös helyen érleld néhány órát. FRANCIA MÁRTÁS 5 evőkanál olajban keverj el 1 evőkanál citromlét, 1 teáskanál mustárt, sót és őrölt borsot. FRANCIA TORMAMÁRTÁS 1 szál friss tormát reszelj francia mártásba és néhány órára pihentesd hűtőben. KALIFORNIAI MÁRTÁS 10 dkg márványsajtot dolgozz össze 2 dl tejföllel, 2 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál konyakkal, 1 evőkanál reszelt vöröshagymával, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 késhegyni pirospaprikával, kevés sóval és borssal. MUSTÁRMÁRTÁS 2 kemény tojássárgáját dolgozz össze 4-5 evőkanál mustárral, 1 púpozott evőkanál porcukorral, 2 evőkanál olajjal, 2 dl tejföllel. NÁPOLYI MÁRTÁS 2 dl ketchupöt dolgozz össze 1/2 dl vörösborral, 2-3 gerezd tört fokhagymával, sóval, borssal, apróra vágott tárkonnyal, bazsalikommal és késhegynyi őrölt babérral. A mártást 2-3 napig érleld zárt edényben, hűvös helyen.