Sertéscsülök Pékné módra (RÓMAI TÁLBAN) 2 db kisebb csülök, 1 kg kockázott burgonya, 5 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma. A fuszerezéshez: fokhagyma, szerecsendió, kömény, orölt bors és só ízlés szerint. Az alaposan megtisztított, a csontnál kissé megnyitott és ízlés szerint besózott csülköket alaposan bedörzsöljük fokhagymával. A porrá tört köménymaggal és kevés frissen orölt borssal pedig beszórjuk. Az elozoleg egy órára hideg vízbe áztatott tálba helyezve 2 evokanál vízzel meglocsoljuk, majd közepes honél kb. 50 percig pároljuk befedve. Ezután fedelét levéve ráhelyezzük a karikákra vágott vöröshagymát, a füstölt szalonnát, s végül a kockára vágott burgonyát, majd csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk a tetejére. Visszafedve újabb 30 percig pároljuk. Ezután fedelét levéve addig sütjük, míg szép piros nem lesz. Megjegyzés: a víz helyet meglocsolhatjuk száraz fehérborral is mely kellemes pikáns ízt ad neki. Citromos hal római tálban kb. 1 kg hal (csuka, süllo, egyéb száraz húsú hal), só, szerecsendió, majoránna, fokhagyma, füstölt szalonna, vaj, citrom, Adzsika (grúz csípos fuszerkeverék). A megtisztított halat bevagdossuk, szalonnacsíkokkal tuzdeljük, fokhagymával és Adzsikával bekenjük. Az elozoleg egy órára beáztatott és vajjal kikent tálba helyezve, meghintjük kívül-belül fuszerekkel. Száraz fehérborral locsoljuk meg. A kb. 50-60 perces sütés alatt a borral néhányszor locsoljuk meg, de csak felmelegített bort szabad használni ilyenkor. Ezután a fedot levéve citromkarikákat helyezünk a halra és még 10-15 percig, sütjük. Körítésnek legfinomabb a burgonyapüré és a fehérborral készített citromos fehérmártás. Férjem kedvence a bármilyen husi, fokhagymával, csomborral és sóval fuszerezve, mellé krumpli- és répadarabok. Ezeket berakom a kiáztatott tálba, és lassú tuzön kb. másfél órára a sütobe teszem. Utána leveszem a tetejét, és 15 percre visszateszem még a sütobe. Sajnos eddig még nem sikerült kivárjuk a 15 percet, mert annyira ínycsiklandó az illata! Római tálban sült husi 1-1 1/2 kg marhalábszár, 1 csomag mexikói zöldség, 1 alma felkockázva, 1/2 csomag mazsola, 1-1 1/2 l testes félédes vörösbor, 1 citrom reszelt héja, só, bors, majoránna, késhegynyi curry, 1 csomag újhagyma felszeletelve. Mindent bedobálsz a 10-15 percig elozetesen vízben áztatott római tálba, ráteszed a tetejét és cca. 1 1/2 óráig a sütoben sütöd. Petrezselymes rizs, vagy sült krumpli passzol hozzá. Nagyon finom és nagyon egyszeru. Zöldséges nyúl római tálban 1 nyúl, 1/2 póréhagyma, 1 sárgarépa, 30 dkg karfiol, 15 dkg gomba, 1/2 karalábé, 3 kis hagyma, 4 evokanál olaj, 1 dl fehérbor, 1 dl marhahúsleves/kockából/, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, bors, 1 teáskanál keményíto. A póréhagymát, sárgarépát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a gombát félbevágjuk, a karalábét hasábokra a hagymákat félbe vágjuk. A nyulat feldaraboljuk és megszórjuk sóval borssal. Serpenyoben elomelegített olajban a nyúldarabokat elosütjük, szép aranybarnára, tálra tesszük és melegen tartjuk. A megmaradt olajban a zöldségeket világosra pirítjuk. A római tálat vízbe áztatjuk, majd beleterítjük a zöldségeket, rárakjuk a nyúldarabokat, megöntözzük borral, húslevessel és hideg sütobe téve a sütot 180 °C-ra melegítjük és kb. 45 percig lefedve pároljuk. A keményítot kevés hideg vízzel összekeverjük és tálalás elott amikor a húst és zöldségeket kiszedtük, a levét besurítjük vele. Elomelegített tányérokra tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.