Érlelt vegyes saláta Hozzávalók: 1 nagy szál sárgarépa, 1 nagy fekete retek, 1 nagy fej lila- vagy vöröshagyma, ízlés szerint 1-1, 1/2 dl bor- vagy gyümölcsecet, 3 evokanál mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, kevés só és cukor, késhegynyi törött bors. A saláta páclevéhez az ecetet összekeverjük 1 dl vízzel. Annyi cukrot és sót teszünk bele, hogy kellemesen pikáns íze legyen, majd a finomra vágott petrezselyemmel és a mustárral fuszerezzük. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, és egycentis kockákra vágjuk. A fekete retket héjastól alaposan lesikáljuk, és addig mossuk, amíg egészen tiszta víz marad alatta. Ezután a többi zöldséghez hasonló kockákra aprítjuk. Mély tálba rakjuk a salátának valót, és gyengén megsózzuk (nem besózzuk), majd jól összeforgatjuk, hogy a só mindenütt érje. 25 percnyi állás után az elkészített levet ráöntjük, és összekeverjük. Befedve tesszük be a hutoszekrénybe egy napra. Másnap, közvetlenül fogyasztás elott leszurjük, az olajjal meglocsoljuk, a megmosott és apróra vágott snidlinggel meghintjük, végül jól összekeverjük. Mindenfajta húsféléhez vagy kolbászhoz, hurkához illo, finom saláta.